Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemský soud uvalil vazbu na dva muže kvůli aféře s insekticidem ve vejcích

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zwolle - Kvůli aféře kolem jedovatého insekticidu fipronil, který se dostal do milionů vajec nabízených v obchodech v několika evropských zemích, skončili ve vazbě dva podnikatelé. Dnes je tam poslal nizozemský soud.

Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec. Desetitisíce až statisíce vajec či příbuzných produktů byly vyvezeny také do Británie, Dánska, Rumunska, Polska či na Slovensko.

Dva muže ve věku 24 a 31 let zadržela policie minulý týden ve čtvrtek, uvedla agentura AFP. "Soudce rozhodl, že je nyní dostatek důkazů k tomu, aby muži zůstali ve vazbě," uvedl soud v nizozemské provincii Overijssel.

Oba jednatelé dezinfekční firmy používali fipronil na drůbežích farmách v Nizozemsku. Ohrozili tak zdraví veřejnosti, přičemž existuje podezření, že o zákazu používání tohoto preparátu věděli.

Témata:  Nizozemí vejce potraviny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy