Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzbekistán dovolí lidem cestovat bez výjezdních víz

Uzbekistán
Uzbekistán
Foto: Pixabay

Taškent - Uzbekové budou moci cestovat do zahraničí bez výjezdního víza. Prezident Šavkat Mirzijojev (60) podepsala dekret, podle něhož nepopulární vízový systém skončí od 1. ledna 2019.

Výjezdní vízum platné dva roky musí mít nyní každý uzbecký občan, který chce vycestovat mimo prostor bývalého Sovětského svazu. Úřady mohly vydání víza odmítnout, nebo odpověď na žádost bez vysvětlení protahovat celé měsíce. Tento pozůstatek sovětské éry "omezujícím způsobem dopadal na svobodu pohybu občanů Uzbekistánu", uvedla místní televize.

Mirzijojev převzal loni úřad hlavy státu po diktátorovi Islamu Karimovovi, který více než čtvrtstoletí vládl železnou rukou - potlačoval jakoukoli opozici a ovládal média, parlament i soudy. Zemřel v září 2016.

Mirzijojev od roku 2003 zastával funkci premiéra. Od jeho nástupu do prezidentského úřadu lze podle agentury AFP pozorovat mírné uvolnění režimu.

Stovky až tisíce lidí dříve stíhaných za protistátní či teroristickou činnost byly omilostněny, někteří uzbečtí disidenti mohou cestovat a do Taškentu se může vrátit organizace Humam Rights Watch.

Témata:  Uzbekistán víza

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy