reklama

Evropská unie musí své vnější hranice bránit ozbrojenou silou. Musí zabránit tomu, aby uprchlíci a žadatelé o azyl vstupovali do Evropy. Myslí si to alespoň bulharský ministr obrany Krasimir Karakachanov, který to uvedl ve čtvrtečním rozhovoru pro německý deník Die Welt. 

"Nemůžeme dovolit ilegálním imigrantům jako celku přijít do Evropy," říká Karakachanov, který je členem ultra pravicového uskupení Spojení patrioti. Uskupení je ve vládní koalici se středopravou stranou premiére Boyka Borisova. "Měli bychom nasadit síly NATO a EU v Itálii a v Řecku a bránit naši vnější hranici Evropské unie silou, pokud to bude potřeba," uvedl. 

Sám by byl pro ztrojnásobení počtu jednotek, které střeží bulharsko-tureckou hranici. Momentálně je na ní nasazeno 140 jednotek, Karakachanov by si přál, aby jim tam bylo kolem 600. Chtěl by tak zabránit budoucí migraci přes hranici. 

"Nevyřešili jsme migrační krizi," dodal ministr. "Obrovská, dobře organizovaná převaděčská síť se stále snaží dostat další lidi do naší země," prohlásil.