Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kábulu se poprvé konala módní přehlídka. Taliban zuří

Afghánistán
Afghánistán
Foto: U.S. Department of State

Kábul - V jedné ze soukromých vil v Kábulu konala první afghánská módní přehlídka, která návštěvníkům představila tradiční afghánské oděvy. Dvacet modelů včetně šesti žen se prošlo po mole před asi stovkou diváků navzdory tomu, že jim hrozí napadení od islamistů z Talibanu.

Muži předvedli tradiční afghánský oděv šalvár kamíz, tedy dlouhé košile a kalhoty s turbany, klobouky z kožešin karakulských ovcí nebo paštunskými přikrývkami na hlavě. Ženy představily tradiční barevné šaty vyrobené z jemných, složitě vyšívaných materiálů s šálami v podobě doplňků.

V Kábulu se v minulosti konalo několik módních přehlídek, většina z nich ale jen pro mezinárodní obecenstvo. Přehlídka, kterou zorganizoval místní návrhář Adžmal Hakiki, je tak první afghánskou módní akcí, kde afghánští modelové předvedli Afgháncům tradiční oděvy své vlastní země.

Afghánský model a módní návrhář Hakiki (22) prý toužil ukázat veřejnosti afghánskou kulturu prostřednictvím bohatého tradičního oděvu a regionálních kostýmů. Podle něj přehlídka pomůže vrátit Afgháncům povědomí o jejich kulturním dědictví a znovu sjednotit místní společnost. "Řekl jsem si, že i kdyby na nás zaútočil sebevražedný atentátník, i kdybych přišel o ruce a nohy, budu pokračovat v tom, co dělám," poznamenal Hakiki.

Hakikiho společnost je na afghánském trhu relativně nová, přesto se mladý návrhář už několikrát objevil i v místní televizi. Firma prodává modely pod vlastní značkou, přibližně 70 procent jejich výrobků si koupí cizinci nebo Afghánci žijící v zahraničí.

Účast žen na podobné akci přitom zůstává tabu, a to i 16 let poté, co byl přísný režim Talibanu za pomoci amerických jednotek svržen. Některé ženy stále vycházejí na ulici od hlavy až k patě zahalené v modré burce, násilí na ženách je totiž stále běžné.

Témata:  Afghanistán móda Tálibán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy