Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde všude teroristé zabíjeli noži? Obětí byla i Češka v Egyptě

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Helsinky - Při teroristických útocích se kromě výbušnin stále častěji objevují automobily, ale i nože. Od září 2015 bylo atentátů bodnou zbraní spácháno deset. Přinášíme vám jejich přehled.

17. září 2015 (Německo). Islámský radikál z Iráku, který byl pod dohledem německých bezpečnostních úřadů, v Berlíně pobodal policistku. Její kolega útočníka zastřelil. Muž předtím ohrožoval chodce nožem. Deník Die Welt uvedl, že útočník byl hlavním strůjcem nezdařeného atentátu na někdejšího iráckého premiéra Ajáda Alávího během jeho berlínské návštěvy v roce 2004.

5. února 2016 (Německo). Patnáctiletá dívka s marockými kořeny na hlavním nádraží v dolnosaském Hannoveru nožem zaútočila na policistu, kterého vážně zranila. Útok byl považován za první čin ve jménu Islámského státu (IS) na území Německa. Její starší bratr o několik týdnů dříve zaútočil na obchodní centrum v Hannoveru. Hořlavina, kterou naplnil dvojici lahví, se však nevzňala. Oba byli odsouzeni k několikaletým trestům.

13. června 2016 (Francie). V obci Magnanville západně od Paříže francouzský radikál Larossi Abballa zabil 42letého policejního velitele Jeana-Baptistea Salvainga, když ho ve jménu IS několikrát bodl nožem do břicha před jeho domem. Pak se útočník zabarikádoval v policistově domě a držel jako rukojmí jeho 36letou partnerku Jessiku Schneiderovou a jejich syna. Ženu, která také pracovala u policie, poté podřízl. Útočníka zabila a chlapce zachránila zásahová jednotka.

26. července 2016 (Francie). Dva útočníci podřízli v kostele v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen v severní Francii šestaosmdesátiletému knězi hrdlo a zranili další čtyři rukojmí. Poté vyšli před kostel se dvěma jeptiškami a jednou farnicí a křičeli Alláhu akbar. Policie je vzápětí zastřelila.

22. března 2017 (Británie). Pět obětí a desítky zraněných si vyžádaly dva násilné incidenty u budovy britského parlamentu v Londýně. Dvaapadesátiletý atentátník Khalid Masood nejprve najel do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, následně z auta vystoupil a nožem způsobil smrtelná zranění policistovi. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i sám útočník, kterého zabila policie. K útoku se opět přihlásil IS.

3. června 2017 (Británie). Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal osm obětí a desítky zraněných. Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Všechny tři útočníky z automobilu policie zastřelila.

7. června 2017 (Německo). Syřan (27) ubodal v terapeutickém centru pro uprchlíky v západoněmeckém Saarbrückenu psychologa. Ten pomáhal jako spolupracovník Německého Červeného kříže traumatizovaným migrantům. Syřan k němu přišel na konzultace, ale pustil se s ním do hádky a nakonec ho podle policie probodl nožem.

14. července 2017 (Egypt). Na pláži v letovisku Hurgada mladý Egypťan zabil dvě Němky a pobodal další čtyři ženy, mezi nimi i šestatřicetiletou českou turistku, která poté zemřela 27. července v káhirské nemocnici v důsledku multiorgánového selhání.

28. července 2017 (Německo). Jednoho mrtvého a čtyři zraněné si vyžádal útok nožem v supermarketu v severoněmeckém velkoměstě Hamburku. Pachatele policie zadržela na útěku během půl hodiny. Podle magazínu Der Spiegel měl útočník kontakty na islámské fundamentalisty.

18. srpna 2017 (Finsko). Dva mrtvé a šest zraněných si vyžádal útok s nožem ve městě Turku na jihozápadě Finska.

Témata:  terorismus teroristické útoky v Egyptě EuroZprávy.cz zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy