Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finsko uctilo minutou ticha oběti z Turku

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Finsko dnes drželo minutu ticha za dvě oběti pátečního teroristického útoku ve městě Turku na jihu země. Dnes by údajného teroristu měla policie poprvé vyslechnout.

V pátek odpoledne osmnáctiletý Maročan, který přišel do Finska v loňském roce a požádal tu o azyl, pobodal v centru Turku deset lidí ve věku od 15 do 67 let, z toho osm žen a dva muže. Podle úřadů cílil útočník právě na ženy, muži utrpěli zranění ve snaze pomoci obětem. Útočníka policie postřelila do nohy a následně zadržela.

Na místě tragédie v centru Turku, které leží zhruba 150 kilometrů západně od hlavního města Helsinek, se shromáždilo v 9:00 SELČ několik stovek lidí, aby si oběti útoku připomněly společně. K uctění památky dvou zavražděných Finů po celé zemi v sobotu vyzval premiér Juha Sipilä.

Na náměstí Kauppatori v centru města, kam lidé od pátku přinášeli květiny a svíčky, dorazil kromě řady politiků na kolečkovém křesle také Hassan Zubier. Britského občana, který navzdory vlastnímu zranění pomáhal po útoku zraněné ženě, oslavuje finský tisk jako hrdinu.

Témata:  Finsko EuroZprávy.cz terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy