Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfovi rakouské diplomacie už došla trpělivost s Erdoganem, vyzval ho, ať nezasahuje do věcí jiných zemí

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz se dnes připojil ke svému německému kolegovi Sigmaru Gabrielovi a vzkázal tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi, aby nezasahoval do voleb v jiných zemích.

Erdogan se před několika dny nechal slyšet, že němečtí občané tureckého původu by neměli dát hlas nepřátelům Turecka. K těm prezident řadí kancléřku Angelu Merkelovou, šéfa socialistů Martina Schulze i opoziční Zelené.

"Erdoganovo neustálé vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí je něco, co jasně odmítám," řekl Kurz, který je v říjnových volbách kandidátem rakouských lidovců na kancléře.

"Prezident Erdogan se snaží zmanipulovat turecké komunity zejména v Německu a Rakousku," řekl Kurz v rozhovoru pro německý list Die Welt.

Turecko i nadále oficiálně zůstává kandidátem na členství v Evropské unii, jednání o této věci ale fakticky zamrzla. Podle Kurze by je měl Brusel úplně zastavit. "Základní podmínkou pro přístupová jednání ... je dodržování demokracie a lidských práv. A to už dlouhou dobu není případ Turecka," uzavřel rakouský ministr.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Rakousko volby v Německu Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy