Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Některé turistické atrakce nejsou na správném místě. Navštívili jste už střed Evropy nebo celého světa?

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Sydney - Svět je plný geograficky významných míst, hranic časových pásem a středů zemí či kontinentů s vytyčenými značkami či monumenty. Většinou však jde pouze o turistický tahák, který nemá se skutečností nic společného. Upozornil na to server News.com.au.

Pokrok v kartografii ukázal, že tyto geografické milníky nejsou tam, kde by měly být - a v některých případech jsou o mnoho kilometrů mimo.

Střed Evropy

Socha v parku Europos Parkas v litevském hlavním městě Vilniusu údajně vyznačuje přesný střed Evropy na základě výpočtu francouzských vědců ze začátku 90. let 20. století. Ovšem sami tito vědci později přiznali, že udělali velkou chybu a minuli cíl o zhruba 14 kilometrů. Ale nejsou sami - v průběhu let se i další místa rozhodla, že budou přesným středem Evropy. A tak se "středy Evropy" dají najít třeba v Bělorusku, Maďarsku, Estonsku, Polsku či na Slovensku.

Střed 50 států USA

Když se Havaj stala 50. americkým státem, byl určen nový střed země, a to v Belle Fourche v Jižní Dakotě. V roce 2008 tam město postavilo obrovský žulový kompas označený jako "geografický střed národa". Ten se stal oblíbeným místem k návštěvě a pořizování fotografií. Problém je v tom, že skutečný střed USA (včetně Aljašky a Havaje) je asi o 32 kilometrů dál na sever na soukromém pozemku.

Rovník

Po celá desetiletí se předpokládalo, že místo, kde se setkává jižní a severní polokoule, leží v indonéském městě Pontianak - kde bylo také vyznačeno. Indonéský Rovníkový památník postavený na přesné linii rovníku je impozantní stavba na vrcholku jedné z místních budov. Globální posuny ovšem lokaci rovníku změnily, což znamená, že umístění památníku už neodpovídá správnému místu. Podle údajů GPS z roku 2005 se linie rovníku posouvá na jih od tohoto místa.

Datová hranice

Pokud jste se připojili k dlouhé frontě lidí, kteří si chtějí pořídit fotografii na Greenwichské datové hranici v Londýnské královské observatoři, byli jste oklamáni. Skutečný nultý poledník leží asi o 100 metrů dál v parku. Původní poloha nultého poledníku byla stanovena v roce 1851 s pomocí přístrojů využívajících postavení hvězd. Když byla zavedena satelitní GPS navigace, objevily se pochybnosti o poloze nultého poledníku a moderní technologie zaostřily na přesnou polohu, která je o něco dál na východ. Pokud chcete fotografii - zamiřte raději tam.

Střed světa

Pokud jste byli v Ekvádoru, pak jste si nejspíš pořídili fotografii v San Antonio de Pichincha u mohutného památníku označeného jako Ciudad Mitad del Mundo (město Střed světa). U jeho paty je namalovaná linie vyznačující zeměpisnou šířku 0° 0’ 0”, která je oblíbeným místem pro turisty pózující s každou nohou na jiné polokouli. Ale jsou na špatném místě. Moderní technologie vyvrátily původní kalkulace zeměpisce Luise Tufiña z roku 1936 a prokázaly, že skutečný "střed světa" leží o 240 metrů severněji.

Témata:  cestování Evropa USA zajímavosti lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy