Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevražedný atentátník Talibanu v Afghánistánu zabil pět lidí

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Ve městě Laškargáh, které je metropolí jihoafghánské provincie Hílmand, se dnes odpálil sebevražedný atentátník z Talibanu. Exploze zabila pět lidí a 42 osob utrpělo zranění.

Sebevrah se vyhodil do vzduchu na parkovišti před policejním ústředím, kde čekali vojáci a policisté na výplatu. Zraněno bylo také mnoho školáků, kteří měli vyučování v nedaleké mešitě.

Mezi oběťmi je i malá dívka a dva afghánští vojáci. Mluvčí provinčního guvernéra vyjádřil obavy, že počet mrtvých by se mohl ještě zvýšit.

Taliban přijal odpovědnost za atentát prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida.

Bojovníci Talibanu  nyní ovládají tři čtvrtiny provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají finanční prostředky pro svůj boj. Strategické město Laškargáh s 200.000 obyvateli je nadále pod vládní kontrolou, opakovaně ale čelí útokům islamistů.

Témata:  Tálibán teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy