Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina se navzdory ruské agresi snaží o reformy, říká velvyslanec Kyjeva v ČR

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis dnes hodnotil aktuální situaci ve své zemi. Ukrajina se podle něj navzdory trvající ruské agresi snaží o reformy, které by ji posunuly směrem k členství v Evropské unii a NATO.

"Nejsou pro nás pouhou formalitou. Během více než tří let, kdy bojujeme s ruskou agresí, jsem se naučili si vážit symbolů naší státnosti a nezávislosti," řekl velvyslanec po slavnostním vyvěšení státní vlajky Ukrajiny, kterým si ukrajinská ambasáda připomněla Den státní vlajky a 26. výročí vyhlášení nezávislosti země, jež připadá na čtvrtek.

Perebyjnis poznamenal, že navzdory bojům vláda pokračuje v úsilí zavádět v zemi reformy a přibližovat ji standardům západních demokracií. Zmínil například některá protikorupční opatření. "Před rokem jsme zavedli povinný elektronický systém podání majetkových přiznání pro všechny státní zaměstnance, který je dostupný online pro všechny," uvedl příklad. Ukrajina podle něj pracuje také na zkvalitnění podnikatelského prostředí.

Velký význam má podle Perebyjnise jasná proevropská orientace země a nezávislost na Rusku. Cílem zahraniční politiky je podle jeho slov stejně jako u Československa a později České a Slovenské republiky v 90. letech zapojení do evropské integrace a do NATO, uvedl.

Za největší úspěch Ukrajiny během 26 let nezávislosti Perebyjnis označil skutečnost, že země si nezávislost udržela a je platným a uznávaným členem mezinárodního společenství. "Splnil se tím sen mnoha generací Ukrajinců," podotkl.

Témata:  Ukrajinská krize velvyslanectví Ukrajiny Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy