Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn trvá na ukončení jurisdikce soudního dvora EU

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britská vláda dnes potvrdila požadavek ukončení jurisdikce unijního Evropského soudního dvora (ESD) po brexitu. Londýn uvedl několik možných způsobů řešení sporů, jako je zakládání společných komisí nebo arbitráže.

Dnešní dokument nevylučuje jurisdikci unijního soudu v Británii během přechodného období, které nastane po vlastním odchodu Británie z EU v březnu roku 2019.

Kabinet premiérky Theresy Mayové uvedl, že bude s EU spolupracovat na podobě přechodného období včetně opatření týkajících se vymáhání práva nebo řešení sporů. Vláda však upozornila, že není znám případ, kdy by Evropský soudní dvůr byl pověřen vymáháním nebo výkladem mezinárodních dohod mezi EU a třetími zeměmi. Založení "hlubokého a zvláštního vztahu" mezi Británií a EU po brexitu bude podle vlády vyžadovat nový mechanismus řešení sporů.

V předchozích pozičních dokumentech britské vlády se hovořilo o požadavku ukončení "přímé jurisdikce" ESD, což podle BBC vyvolávalo otázky, co znamená "nepřímá" jurisdikce, která by byla unijnímu soudu ponechána.

Také zdroje, na něž se BBC odvolává, bagatelizovaly význam slova "přímý". Podle nich to znamená pouze to, že rozhodnutí Evropského soudního dvora nebudou v Británii platná automaticky a že soud nebude mít pravomoc rušit britské zákony.

Mayová dnes prohlásila, že Británie po brexitu získá zpět kontrolu nad svými zákony. "Naše zákony bude vytvářet parlament. Budou to britští soudci, kteří budou tyto zákony vykládat, a bude to britský nejvyšší soud, který bude posledním arbitrem těchto zákonů," prohlásila.

Podle kritiků ale není možné se vyhnout tomu, aby evropští soudci měli určitou roli ve vynucování nových smluv mezi Británií a EU.

Témata:  Brexit Soudní dvůr EU Velká Británie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy