Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok autem na vojáky v Paříži měl podle prokuratury teroristický motiv

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž - Útok autem na skupinu francouzských vojáků, ke kterému došlo před dvěma týdny v Paříži, měl zřejmý teroristický motiv. Dnes to uvedl pařížský prokurátor.

Média s odvoláním na pařížského prokurátora Françoise Molinse uvádějí, že na základě dosavadních poznatků plynoucích z vyšetřování této události, při níž utrpělo zranění šest vojáků, je věc vyšetřována jako pokus o vraždu úředních osob provedený s teroristickým záměrem. Posouzení případu je nyní v rukou vyšetřujícího soudce.

Důvodně podezřelým z útoku, spáchaného 9. srpna na pařížském předměstí Levallois-Perret, je šestatřicetiletý Alžířan. Policie jej zadržela několik hodin po události v automobilu na dálnici u Calais. Muž byl při zásahu postřelen pěti projektily a nyní je ve vážném stavu v nemocnici. Zatím ale nebyl schopen vypovídat.

Při vyšetřování se ukázalo, že útočník projevoval zájem o teroristické organizace. V úmyslu měl rovněž odjet do Sýrie, kde se chtěl zapojit do občanské války, dodal prokurátor. Alžířanův mobilní telefon také ukázal, že se v předcházejících měsících na internetu zajímal o získání tureckého víza a o možnost dostat se letecky do Istanbulu a do syrského města Idlib. V jiném mobilu v jeho bytě, byly obrázky spojené s teroristickou organizací Islámský stát.

Témata:  Armáda Francie Paříž terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy