Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odejděte, nebo budete zadrženi. Britské úřady cizincům z EU rozeslaly výhrůžné dopisy

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britské ministerstvo vnitra rozeslalo kolem 100 výhrůžných dopisů cizincům ze zemí Evropské unie žijícím v Británii. Nedopatření vyšlo najevo poté, co jeden z nich obdržela finská akademická pracovnice.

V souvislosti s chystaným britským odchodem z EU zaznívají obavy o práva zhruba 3,2 milionu unijních občanů žijících v Británii.

Dopisy obsahovaly výzvu, aby opustili zemi, nebo jinak riskují zadržení, informoval server BBC. Finská akademička Eva Johanna Holmbergová, která je provdána za britského občana, řekla, že "nemohla uvěřit svým očím", když jí bylo v dopise sděleno, že má měsíc na opuštění Británie.

Historička Holbergová, která pracuje na londýnské Univerzitě královny Marie, před obdržením dopisu žádala o certifikát kvalifikovaného pracovníka, který občanům z Evropského hospodářského prostoru zaručuje právo žít v Británii. Poznamenala, že "absurdní nesmysl" dál snížil možnost, že by mohla důvěřovat politikům v době brexitu.

Holmbergová věnovala několik následujících dnů kontaktování právníka, svého zaměstnavatele a samotného ministerstva vnitra. To se jí ve středu, šest dní po otevření dopisu, omluvilo.

Britské ministerstvo vnitra ujistilo, že práva unijních občanů v Británii "zůstávají nezměněna". Premiérka Theresa Mayová, která byla dříve ministryní vnitra, záležitost označila za "politováníhodný omyl".

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy