Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvodový účet s Bruselem? Británie finanční závazek vyrovná, tvrdí Johnson

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Ministr zahraničí Spojeného království Boris Johnson dnes ujistil, že Británie své zákonné závazky plynoucí z opuštění Evropské unie zaplatí. Uvedl to v rozhovoru pro stanici BBC.

Johnson také uvedl, že neuznává dříve naznačené a podle něj přemrštěné částky jako 100 miliard eur (2,6 bilionu korun), v Dolní sněmovně v červenci označil tento požadavek za vydírání. Jaká částka by podle něj byla čestná, ale šéf britské diplomacie sdělit nechtěl.

Právě otázka „rozvodového účtu" s Bruelem vyvolala v táboře stoupenců brexitu rozkol, když část z nich odmítla názor tvrdých zastánců odchodu z EU, že by Británie neměla zaplatit „ani halíř".

Dnes ministr zopakoval, že dříve zmíněnou částku neuznává. „Zcela určitě budeme muset své závazky splnit. Některé sumy, které jsem viděl, se mi zdají být velmi vysoké," uvedl, ale hned ujistil, že Británie zaplatí. „Jsme lidé, kteří respektují zákon a platí účty," poznamenal.

„Neříkám, že souhlasím s interpretací (vyjednávače EU pro brexit Michela) Barniera ohledně toho, jaké jsou naše závazky. Ale jasně říkám, že musíme splnit své zákonné závazky, jak je chápeme. A to je to, co byste měli očekávat, že britská vláda udělá," dodal.

Témata:  Brexit EU Boris Johnson Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy