Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Guatemaly Morales chce vyhostit šéfa protikorupční mise OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Guatemala - Okamžité vyhoštění kolumbijského právníka Ivána Velásqueze dnes nařídil guatemalský prezident Jimmy Morales. Právník je v Guatemale vede protikorupční misi OSN snaží vyšetřit financování Moralesovy volební kampaně. 

Velásquez v pátek spolu s guatemalským generálním prokurátorem ohlásili, že požádají o zrušení Moralesovy imunity, aby prezident mohl být vyšetřován kvůli porušení pravidel financování kampaně.

„Jako prezident republiky a v zájmu guatemalského lidu a posílení právního státu a jeho institucí prohlašuji Ivána Velásqueze Gómeze personou non grata (nežádoucí osobou). Nařizuji, aby okamžitě opustil Guatemalu," napsal na sociálních sítích prezident. Jeho rozhodnutí však zablokoval ústavní soud.

Generální tajemník OSN António Guterres se proti vyhoštění obratem ohradil. Stejně zareagoval Washington, odkud zaznělo varování ohledně budoucnosti americké pomoci guatemalské vládě.

Morales býval známým televizním bavičem, než předloni vystřídal v čele státu Ottu Péreze, k jehož pádu vedlo právě vyšetřování korupčního skandálu.

Témata:  Guatemala Jimmy Morales OSN (Organizace spojených národů) korupce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy