Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová kritizovala vyjádření lídra AfD. Přestřelil jsem, uznal politik

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Jeden z volebních lídrů Alternativy pro Německo (AfD) Alexander Gauland prohlásil, že je třeba se zbavit Aydan Özoguzové, která je zmocněnkyní německé vlády pro migraci a integraci. Kancléřka Angela Merkelová jeho slova dnes označila za rasismus.

Gauland v neděli kritizoval vyjádření Özoguzové o německé kultuře a prohlásil, že by se političky, která má turecké kořeny, bylo dobré zbavit. Použil přitom německé slovo "entsorgen", které se nejčastěji spojuje s odpadem.

Merkelová dnes uvedla, že Gaulandovým vyjádřením se cítí být zasažena celá vláda. Ukazuje podle ní na typický postup představitelů Alternativy pro Německo, kteří v podobném stylu provokují, a pak o něco ustoupí. Gauland v pondělí uvedl, že poněkud přestřelil.

Německá kancléřka se dnes vyslovila i k dalším zástupcům a příznivcům AfD, kteří na ni při jejích vystoupeních v předvolební kampani často pískají nebo útočí nadávkami. "Myslím si, že je správné se jim postavit," podotkla Merkelová. Zároveň uvedla, že i s takovým vystupováním je třeba v demokracii počítat.

Témata:  Angela Merkelová AfD Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy