Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Hizballáhu požádal Asada o souhlas s odsunem ismalistů do Sýrie

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - Šéf libanonského radikálního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh požádal syrského prezidenta Bašára Asada, aby souhlasil s evakuací konvoje s bojovníky Islámského státu (IS) a jejich rodinami z Libanonu do Sýrie.

Nasralláh žije v utajené lokalitě a k veřejnosti mluví velmi zřídka. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Sedmapadesátiletý Nasralláh se od roku 2006, kdy ozbrojené křídlo jeho hnutí válčilo proti Izraeli, drží v ústraní. V roce 2014 se vůdce Hizballáhu přiznal, že často mění bydliště a drží ho v naprostém utajení.

"Byl jsem za prezidentem Bašárem Asadem osobně v Damašku," řekl Nasralláh v projevu, který na velkém platně v libanonském Baalbeku sledovalo několik tisíc jeho stoupenců. Kdy do Damašku zavítal nicméně neuvedl, zřejmě to ale bylo před uzavřením dohody v neděli.

Nedělní dohoda o evakuaci byla uzavřena necelý týden poté, co libanonská armáda zahájila operaci s cílem vytlačit IS z hornatého libanonského pohraničí. Ve stejném období, ale bez spolupráce s libanonskými jednotkami, na syrské straně hranice proti IS zahájila ofenzivu syrská armáda spolu s libanonským radikálním hnutím Hizballáh.

Evakuace IS se uskutečnila v rámci úsilí Hizballáhu zjistit osud devíti libanonských vojáků, kteří se v roce 2014 dostali do zajetí IS. Libanonská armáda v libanonském pohraničí a Hizballáh spolu se syrskou armádou v syrském pohraničí v neděli odděleně vyhlásily klid zbraní. Ostatky osmi z devíti libanonských vojáků byly následně nalezeny v libanonském pohraničí.

Bojovníci IS s rodinami mezitím měli namířeno do východosyrského města Búkamál, které mají stále pod kontrolou. Podle odhadů Hizballáhu v konvoji cestovalo 308 ozbrojenců a 331 civilistů. Cestu jim však zkomplikovaly nálety mezinárodní koalice pod velením USA, které jim zablokovaly cestu. V současné chvíli se konvoj podle amerických sil nachází v oblasti, kterou má pod kontrolou syrská vláda.

Témata:  Hizballáh Bašár Asad Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy