Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazetové bomby si loni vyžádaly dvojnásobek obětí oproti roku 2015

Výbušnina, ilustrační foto
Výbušnina, ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - Kazetové, jinak také tříštivé, bomby si loni vyžádaly dvojnásobek obětí oproti roku 2015. Nejvíce lidí zemřelo nebo bylo zraněno v Sýrii a v Jemenu.

S odkazem na zprávu mezinárodní organizace zabývající se odzbrojováním The Cluster Munition Coalition (CMC) o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

Při explozích kazetových bomb přišlo loni o život nebo bylo zraněno 971 lidí, z toho 860 v Sýrii a 38 v Jemenu.

Kazetová bomba funguje tak, že se její kontejner za letu otevře a do cílového území dopadnou desítky či stovky menších bomb. Některé však po dopadu na zem neexplodují a roky pak ohrožují civilisty, podobně jako nášlapné miny.

Mezinárodní dohoda, která zakazuje používat kazetové bomby vstoupila v platnost v roce 2010 a ratifikovalo jí 102 států. Dalších 17 zemí dohodu podepsalo ale neratifikovalo.

Loňský počet obětí kazetových bomb byl nejvyšší od roku 2009, kdy o počtu obětí těchto zbraní CMC začala informovat.

Většinu obětí kazetové bomby zasáhly přímo, v asi stovce případů však smrt či zranění způsobily bomby, které vybuchly až později po dopadu.

Témata:  bomby Sýrie Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy