Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko vyzývá EU: Pokud Británie odejde, měli bychom je odříznout úplně

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň – S poměrně rázným vyjádřením přišla rakouská liberální parlamentní strana NEOS - Nové Rakousko a liberální fórum. Podle ní by v případě, že si Britové odhlasují vystoupení z Evropské unie, neměla mít země přístup na společný trh EU.

Návrh ve svém projevu ve čtvrtek přednesl poslanec opoziční liberálně-demokratické strany NEOS a mluvčí strany pro evropské záležitosti Rainer Hable. Ten uvedl, že pokud dojde k brexitu, bude to „sloužit jako precedens", proti kterému by EU měla bojovat.

„EU bude muset dokázat, že opustit klub je velmi špatné. Neměla by existovat žádná možnost, jak se dostat na společný trh. Očekával bych, že by byl jednoznačný řez - jasný rozvod," uvedl.

Hable také argumentoval tím, že projekt EU byl od počátku politický a ne ekonomický, a závazek ke stále těsnější unii, které by však už Spojené království nebylo součástí, je klíčovým aspektem projektu.

„Řekl bych, že potenciální dopad brexitu na politiku je možná ještě důležitější než ekonomická stránka věci," řekl. „EU není jen projekt volné obchodní zóny. Základním cílem je politická integrace. Někdy si říkám, zda bychom měli nechat někoho odejít, pokud nesdílí naše cíle."

Jeho komentáře navazuje na slova německého ministr financí Wolfganga Schäubleho, který ve čtvrtek řekl, že hlasování o brexitu by nemělo být použito pro vyjednávání podmínek členství.

„Voliči, kteří chtějí odejít, nemohou a nebudou použiti jako rukojmí, aby bylo dosaženo lepšího dohody. V případě, že Spojené království odhlasuje setrvání, dohoda začne okamžitě poltit. Pokud odhlasují odchod, pak začne ihned proces vystupení, "řekl ve svém projevu na fóru pořádaném německou stanicí WDR.

Témata:  Brexit Rakousko Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy