Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se nechystá zmírnit hraniční kontroly, kancléřka tak potvrdila květnové stanovisko

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Ukončení kontrol na vnitřních hranicích zemí Schengenu kvůli migrační krizi zatím podle Německa nepřipadá v úvahu. Už v květnu to uvedlo spolkové miniserstvo vnitra a dnes se stejně vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová.

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem v září 2015, tedy v době, kdy příval žadatelů o azyl do Německa vrcholil. Kontroly, ke kterým vedle Německa přistoupilo i několik dalších schengenských zemí včetně Švédska či Rakouska, jsou uplatňovány na základě výjimky. Platnost dosavadní výjimky skončí 11. listopadu.

"V dohledné době nemůžeme hraniční kontroly odvolat," řekla Merkelová v dnes zveřejněném rozhovoru s listem Rheinische Post. Na dotaz, zda k takovému postupu dostala souhlas Evropské komise, odpověděla, že tento vrcholný unijní orgán je otevřený vůči německým argumentům.

Na prodloužení povolenky provádět pohraniční kontroly dlouhodobě trvá bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou kancléřčiny konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Témata:  Angela Merkelová Německo Schengen

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy