Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z budovy ruského konzulátu v USA stoupal dým, pálily se "nespecifikované" předměty

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

San Francisco/Moskva - V San Francisku v pátek vyvolal pozdvižení kouř, který stoupal z budovy ruského konzulátu. Lidé z okolí kvůli tomu zavolali hasiče. Zaměstnanci je ale nevpustili dovnitř a řekli, že je vše v pořádku a pálí se nespecifikované předměty.

Mluvčí sanfranciských požárníků řekla, že sbor postupoval v pátek tak, jako by šlo o požár. V americkém tisku se objevily konspirační teorie o ničení usvědčujících dokumentů. "Možná trhají papíry a pak je pálí," citoval list The New York Times jednu z občanek San Franciska, která kouř stoupající z komínu sledovala.

Ruská televize Pervyj kanal dnes uvedla, že americká strana se rozhodla učinit problém i z pálení dokumentů s osobními údaji ruských občanů. V Kalifornii žije početná komunita Rusů, konzulát jich registruje 100.000, což představuje tuny dokumentace, upozornil Pervyj kanal.

Generální konzul přiznal, že se v úřadu pálily dokumenty s osobním údaji o ruských občanech. "Diplomaté pracující v cizích státech nemohou chránit sami sebe. Naši bezpečnost musí zajistit hostitelská země, v tomto případě USA," řekl generální konzul Sergej Petrov, který je často se zahraničními návštěvníky na oficiální stránce konzulátu focen před luxusním krbem.

"Postaráme se o zničení toho, co nemůžeme odvézt. Jde o pasové i vízové záležitosti. Jde o osobní údaje mnoha ruských i amerických občanů, nemůžeme je prostě vyhodit do odpadků," řekl Petrov.

Washington Rusko ve čtvrtek vyzval, aby do dneška uzavřelo svůj konzulát v San Francisku, dvě diplomatické kanceláře v New Yorku a Washingtonu. Jde o odvetu za předchozí ruské rozhodnutí o výrazné redukci pracovníků amerických diplomatických zastoupení v Rusku.

Témata:  San Francisco Rusko USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.