Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké hrozby v současnosti nejvíce ohrožují Zemi?

Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Foto: Pixabay

Washington - Nejvíce se lidé obávají globálního oteplování a terorismu, ukazují výsledky ankety Pew Research Center. Autoři položili otázky lidem po celém světě. Výjimku tvoří Rusko a Spojené státy, kde druhou příčku obsadila hrozba kybernetických útoků.

Že je globální oteplování hrozbou, si uvědomují nejen politici, ale i lidé. Za nejpravděpodobnějšího viníka případné katastrofy označili obyvatelé ze 13 zemí právě klimatické změny. Jako mnohem palčivější problém se ale jeví Islámský stát - 17 zemí si myslí, že je potřeba co nejrychleji vyřešit terorismus.V USA ale pro globální oteplování hlasovalo jen 56 procent dotazovaných. Až 74 procent Američanů se obává Islámského státu, druhou příčku pak obsadily kyberútoky. Výsledky tak můžou odrážet aféry kolem prezidentských voleb, ale i konspirační teorie doprovázející srážky dvou vojenských torpédoborců.

Zpravodajci totiž hojně pracují s teorií, že Rusko zasáhlo v minulém roce do prezidentských voleb, čímž je otázka kybernetické bezpečnosti pro Američany velmi aktuální. Donald Trump navíc veřejně kritizuje studie o změně klimatu a rozhodl se odstoupit od Pařížských dohod podepsaných 200 státy po celém světě.

Studie se zúčastnilo 41 953 lidí ze 38 zemí a probíhala od března do května. Podle autorů největší znepokojení z globálního oteplování vykazují obyvatelé Latinské Ameriky. Jižní Ameriku by přitom následky nezasáhly tak ničivě jako některé africké země. Zvyšování hladiny oceánů, sucho a záplavy by nejvíce ohrozily ostrovy a chudší oblasti. Rusko je naopak zemí, kde problémy světa vnímají úplně jinak. Globální oteplování se v anketě dostala až na 5. příčku, přední místa obsadil Islámský stát, špatná ekonomika, uprchlická krize a vliv USA. Autoři dotazníku to nedokáží dost dobře vysvětlit. Vladimír Putin sice neodsoudil Trumpa za odstoupení od Pařížských dohod, v minulosti však několik řekl, že globální oteplování je jedno z největších hrozeb, kterému lidstvo čelí.

Témata:  globální oteplování Donald Trump Vladimír Putin Země 1

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy