Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz sice Turecko v EU chtěl, kvůli Erdoganovi ale změnil názor

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín - V předvolební debatě mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfem sociálních demokratů Martinem Schulzem přišla řeč také na eežim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Kandidát SPD na kancléře je pro ukončení vyjednávání o vstupu Turecka do Evropské unie.

Erdogan podle Schulze překročil všechny meze. Uvedl, že byl v minulosti zastáncem vstupu Turecka do unie, postoj ale změnil kvůli vývoji Erdoganova režimu, který zadržuje několik Němců. Nikdo podle něj nyní nemůže bez obav cestovat do této země.

Merkelová konstatovala, že se Turecko velkou rychlostí vzdaluje od demokratických zvyklostí. Nikdy nebyla pro to, aby země vstoupila do EU. Pro zastavení rozhovorů je ale nejprve potřeba shoda všech unijních členů, míní. Rozhovory podle ní beztak prakticky neexistují.

Poznamenala také, že ještě v pátek mluvila se sociálnědemokratickým ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem, který měl jiný postoj než nyní Schulz.

Témata:  Angela Merkelová Martin Schulz Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy