Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O debatu Schulze a Merkelové nebyl mezi diváky valný zájem, opozice duel nepochválila

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Nedělní televizní debatu mezi kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) a Martinem Schulzem (SPD) sledovalo přes 16 milionů diváků. Přenášela ji živě čtveřice německých televizí - ARD, ZDF, RTL a SAT.1. Opozice duel kritizuje.

Před čtyřmi lety duel Merkelové s tehdejším sociálnědemokratickým vyzyvatelem Peerem Steinbrückem sledovalo 17,64 milionu diváků. Zatím nejsledovanější z podobných debat byla diskuse Merkelové s tehdejším kancléřem Gerhardem Schröderem (SPD), které v roce 2005 přihlíželo 20,98 milionu diváků.

Jedním z důvodů letošní nižší sledovanosti může být i to, že se od debaty předsedů dvou stran, které spolu čtyři roky vládnou v koalici, už dopředu nečekal žádný vyhrocený spor.

Šéfovi svobodných demokratů (FDP) Christianu Lindnerovi debata připomínala staré manželství, v němž to občas skřípe, ale obě strany i tak vědí, že spolu musejí vycházet i do budoucna.

Volební šéfka Zelených Katrin Göringová-Eckardtová vyjádřila zklamání nad tím, že od Schulze nepřišly žádné impulsy týkající se sociálních nebo ekologických změn. Od Merkelové prý ani nic takového nečekala.

Předsedkyně Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová zase duel označila za bezvýznamný a odpovědi kandidátů za frázovité a povrchní.

Ani čtveřici moderátorů nedělní debaty se ale nevyhnula kritika. Například podle serveru deníku Süddeutsche Zeitung věnovali příliš času migraci, takže se pak na řadu témat, včetně sociálních otázek, ochrany životního prostředí nebo zdravotnictví, prakticky nedostalo. "AfD seděla také ve studiu," píše server v narážce na to, že právě této protimigrační a protiislámské straně se otázky musely líbit.

Témata:  Angela Merkelová Martin Schulz volby v Německu Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy