Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie je zahlcená obchodními dohodami, sáhla k systému "kopírovat a vložit"

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Brexit mimo jiné znamená, že Británie musí uzavírat odchodní dohody s každým ze stávajících partnerů zvlášť. To je však velmi náročné, Londýn proto přistoupil k metodě "kopírovat-vložit" (Ctrl+C a Ctrl+V).

Evropská unie uzavřela s nečlenskými partnery kolem 40 dohod o volném obchodu, největší se Švýcarskem a Jižní Koreou. "Na to nemáme kapacitu," sdělil v rozhovoru s agenturou Reuters nejmenovaný představitel britského ministerstva zahraničního obchodu.

Minulý týden se Británie dohodla s Japonskem, že základem pro bilaterální obchodní ujednání pro období po britském odchodu z Evropské unie bude nynější dohoda Japonska s EU. Britská vláda už oznámila, že do plánovaného termínu brexitu v březnu 2019 hodlá zkopírovat i další dohody unie s nečlenskými partnery a poté je modifikovat.

Ministerstvo zahraničního obchodu vzniklo po loňském referendu o brexitu s cílem připravit obchodní dohody, které pak bude nutné uzavřít. Protože však celá desetiletí tyto záležitosti ležely na bedrech unie, personál resortu byl najímán v podstatě od píky.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy