reklama

Podle dekretů prezidenta Edvarda Beneše přišlo po druhé světové válce zhruba 2,9 milionu Němců o občanství a majetek, než byli na základě dohod vítězných válečných velmocí vysídleni z Československa.

Letošní setkání bude přelomové, protože se na něm poprvé objeví zástupce české vlády. Motto sněmu, který se jako každý rok koná v době Svatodušních svátků, letos zní "Dialog zavazuje" a má odkazovat právě na udržování dialogu mezi Němci vysídlenými po válce z českých zemí a Čechy.

"Jedině dialog vede k pravdě a kdo se jí cítí vázán, vytváří podmínky k tomu, aby budoucí generace byly ušetřeny toho, co naše starší generace musela za války a při vyhnání vytrpět," uvedl v pozvánce na sjezd nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt.

V první den sjezdu sudetští Němci tradičně ocení svou Evropskou cenou Karla IV. osobnost, která se zasloužila o smíření mezi národy. Letošním laureátem nejvyššího sudetoněmeckého ocenění bude lichtenštejnský kníže Hans Adam II., který cenu získal za zásluhy o sblížení své země s Českou republikou i o zachování kulturního dědictví českých zemí.

Hlavním dnem sjezdu bude tradičně neděle, kdy se po katolické a evangelické bohoslužbě představí krajanské organizace z jednotlivých českých měst s historickými zástavami. Vystoupí také Herman, jehož účast na sjezdu označil Posselt za další krok k usmíření mezi Čechy a sudetskými Němci.

V neděli na sjezdu vystoupí s projevy také Posselt a bavorský premiér Horst Seehofer, který je z titulu své funkce tradičním patronem sudetských Němců. Je pravděpodobné, že Seehofer bude svou řeč vztahovat i k osobě Karla IV., protože v sobotu se v Praze zúčastní zahájení výstavy k jubileu panovníka.

Sudetští Němci ve snaze zlepšit vztahy s Čechy vypustili ze svých stanov zmínku o snaze získat zpět zkonfiskovaný majetek. První rozhodnutí z loňska zrušil soud kvůli formálnímu pochybení, letos však SL změnu velkou většinou potvrdilo.