reklama

"Tu největší lumpárnu, co jsem udělal, nemohu vůbec prozradit," odvětil Schulz na jednu z youtuberských otázek, kterým v běžném politickém životě vůbec nečelí. Posléze se ale přiznal k druhé největší lumpárně, která spočívala v tom, že kdysi uprostřed propité noci do jednoho venkovního bazénu nasypal balení pracího prášku. Do areálu se podle svých slov dostal přes plot a nakonec z něj musel utíkat před policií. "Byl jsem dostatečně rychlý," poznamenal s tím, že ho policisté nechytili.

Politik se v rozhovoru vrátil i ke svým problémům s alkoholem, kvůli nimž se podle svých slov ve věku 24 let dostal na úplné dno. Znovu se odrazit mu pomohli přátelé, rodina a také to, že nikdy úplně neztratil důvěru v sebe sama. I když nikdy nedokončil studia, vyučil se knihkupcem a vstoupil do politiky, když se po třicítce stal starostou západoněmecké obce Würselen.

Dřívějšími problémy s alkoholem, který už desetiletí nepije, zdůvodnil Schulz i svůj dnešní postoj k legalizaci konopí, kterou osobně nepodporuje.

SPD, která byla poslední čtyři roky koaličním partnerem konzervativní unie CDU/CSU, se velmi rychle proměnila v jejího nejtvrdšího oponenta. "Jsem hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli," řekl sice šéf poslanců SPD Thomas Oppermann, pak už ale následoval výčet problémů. Kancléřce vyčetl malý pokrok při digitalizaci, nefungující brzdu cen nájmů, důchodovou politiku nebo zdánlivě nekonečné debaty sesterských stran CDU a CSU o horní hranici pro přijímání běženců.

"Tato země nepotřebuje kancléřku, která jen sociálnědemokraticky mluví. Tato země potřebuje kancléře, který sociálnědemokraticky jedná," nechal se slyšet Oppermann.

Šéfka německé vlády ve svém předcházejícím projevu vyzdvihla úspěchy velké koalice a vyzvala sociální demokraty, ať z nich také mají radost. Posléze ale i ona zvolila na své poměry tvrdá slova. Když ji během jejího projevu hlasitě kritizoval jeden ze sociálnědemokratických poslanců, opáčila mu, že bez podpory CDU/CSU by SPD v parlamentu neschválila vůbec nic.

Smích ve Spolkovém sněmu Merkelová vzbudila, když ke konci své řeči konstatovala, že jí už za chvíli vyprší čas, což si sociální demokraté hned dali do souvislosti s jejím funkčním obdobím kancléřky.

Současné voličské preference zatím ale neukazují na to, že by Merkelová jako kancléřka měla po 12 letech ve funkci končit. Její CDU/CSU má v průzkumech před SPD náskok kolem 14 procentních bodů. Volby se v Německu uskuteční 24. září.