Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tropická bouře Irma by měla dále slábnout, počet obětí se vyšplhal přes 40

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami - Hurikán Irma si vyžádal již 42 mrtvých. Některé oblasti v Karibiku jsou po řádění bouře tak zničené, že jsou považovány za neobyvatelné. Živel již zeslábl na tropickou bouři a nyní míří na americký stát Alabama.

Hurikán Irma zasáhl Karibik minulý týden, v neděli se přehnal přes Floridu a postupuje na sever ke státu Georgia. Dnes hurikán zeslábl na nejnižší úroveň pětistupňové škály. Irmu provázejí ničivé záplavy a tornáda. Americký prezident Donald Trump vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy. Zasažené oblasti zůstávají bez elektřiny, miliony lidí byly evakuovány.

Hurikán Irma je považován za doposud jeden z nejsilnějších hurikánů. Podle agentury DPA si bouře vyžádala již nejméně 42 lidských životů. V Karibiku zahynulo 34 osob, z toho deset na Kubě. Nejméně osm úmrtí hlásí zatím Spojené státy.

Sbírku na pomoc obětem hurikánu Irma vyhlásil Český červený kříž. Lidé mohou přispět na bankovní účet číslo 333999/2700 pod variabilním symbolem 1702. Pomoc v terénu podle tiskové zprávy organizace již poskytují desítky tisíc příslušníků národních společností Červeného kříže, jejich federace na ni uvolnila 430 milionů Kč. Nejvíce je podle Červeného kříže pomoc potřeba na ostrovech Antigua a Barbuda, Svatý Kryštof a Nevis, v Dominikánské republice a na Haiti.

Témata:  hurikán Irma počasí charita USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy