Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejtěžší kampaň? Merkelová měla svádět tuhý boj, zřejmě ale jasně vyhraje

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Pixabay

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová (63) po volbách 24. září zřejmě už počtvrté v řadě stane na čele vlády a vyrovná se velikánům německé historie Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi. Záhadou však zůstává, proč je její popularita stále tak vysoká.

Na to, jak je možné, že je i po 12 letech ve funkci tak politicky silná, se ale odpověď nehledá snadno. "Nemám tušení, nevím," odpovídá na tuto otázku padesátník Bernard Schmiede, který na konci srpna Merkelovou přišel podpořit na její předvolební vystoupení do Quedlinburgu v Sasku-Anhaltsku.

"Já to prostě nedokážu pochopit, nerozumím tomu," říká s pokrčením ramen zase Enrico Komning, který v Meklenbursku-Předním Pomořansku kandiduje za protiimigrační a protiislámskou Alternativu pro Německo (AfD), která se vůči Merkelové tvrdě vymezuje.

Většinou až na opakované dotazy začínají příznivci dlouholeté šéfky Křesťanskodemokratické unie (CDU) hovořit o tom, že se jim líbí její věcnost, pragmatičnost nebo to, že stojí nohama pevně na zemi. Mluví také o rozsáhlých zkušenostech a kontaktech Merkelové, její schopnosti obrousit hrany u kontroverzních témat nebo o tom, že se Německu daří velmi dobře. "Kdo by to dělal lépe?," ptají se také často.

Právě pocit, že rodačka z Hamburku nemá na německé politické scéně reálnou alternativu, se zrcadlí i v průzkumech veřejného mínění, podle nichž by si ji v čele vlády znovu přálo více než dvakrát tolik Němců než jejího vyzyvatele Martina Schulze ze sociální demokracie. Vnímaný nedostatek alternativ byl dobře patrný i v jedné z nedávných televizních debat o politice. "Merkelová nebo Merkelová?", stálo v jejím názvu.

Do karet dceři evangelického teologa, která vyrůstala ve východním Německu, hraje podle odborníků i dobrá ekonomická kondice země, většinová spokojenost Němců s vlastní situací, poměry uvnitř CDU nebo neklidná situace na mezinárodní scéně. "Předpokladem pro (silnou pozici Merkelové) je relativně stabilní ekonomická situace," vysvětluje politolog z univerzity v Erfurtu Andreas Anter s odkazem na velmi nízkou nezaměstnanost a obrovské přebytky zahraničního obchodu.

"Pak je tu vnitrostranická dimenze. Angela Merkelová má svoji stranu pevně v rukou," podotýká Anter s tím, že se jí podařilo všechny potenciální soupeře eliminovat.

Kvůli migrační krizi a otevřené uprchlické politice přišla konzervativní unie CDU/CSU o část pravicových voličů, které jí přebrala AfD, u jejíchž podpůrců Merkelová dodnes budí vášnivé emoce, jež jsou jedním z mála faktorů, který jí komplikuje jinak celkem pohodovou kampaň. "Paní Merkelová je podvodnice a lhářka," shrnuje hněv části Němců jednou větou východoněmecký důchodce Gerhard Kroos.

K podpoře političky, které se někdy přezdívá maminka (Mutti), pomáhá i pocit nejistoty z vývoje ve světě. "Když panuje neklid v zahraničních otázkách, tak z toho vždy profituje ten, kdo je momentálně v úřadu," říká politolog z univerzity v Düsseldorfu Stefan Marschall, který poukazuje na vývoj ve Spojených státech, Turecku nebo situaci kolem brexitu.

Témata:  Angela Merkelová volby v Německu Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy