Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritizovaná vůdkyně Barmy Su Ťij nepojede na Valné shromáždění OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Neipyijto - Barmská vůdkyně a držitelka Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij se nezúčastní Valného shromáždění OSN, kde se očekává mimo jiné diskuse o menšině muslimských Rohingů. Ti čelí v Barmě perzekuci a hromadně prchají do Bangladéše.

Násilnosti v Barmě, během nichž uprchlo téměř 400 tisíc Rohingů, již odsoudil mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Barmská vůdkyně se měla příští týden zúčastnit jednání v newyorském sídle OSN. "Nikdy se nebojí čelit kritice nebo problémům. Zřejmě tady má naléhavější záležitosti, které musí řešit," řekl Reuters k neúčasti někdejší disidentky a nositelky Nobelovy ceny za mír její mluvčí.

Současný exodus Rohingů začal po útoku muslimských povstalců na pozice vládních bezpečnostních složek v Arakanském státě na severu Barmy, který se odehrál 25. srpna. Následné tažení armády proti Rohingům označuje barmská vláda za boj s "teroristy", zatímco mezinárodní společenství jej odsuzuje.

Podle představitele OSN citovaného Reuters je potřeba výrazně posílit humanitární operace v Bangladéši, kde se uprchlým Rohingům nedostává jídla ani přístřeší.

Témata:  Aun Schan SuŤij OSN (Organizace spojených národů) Barma

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy