Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středoafrickou republiku zmítá násilí, opustil ji rekordní počet lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Bangui - Počet lidí, které od roku 2013 uprchli ze Středoafrické republiky do sousedních států, činí již 513.676. Dalších asi 600.000 osob bylo nuceno přesídlit v rámci země. Na kritickou situaci dnes upozornil Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Situace se zhoršuje od letošního května. Uprchlíci často čelí útokům ozbrojenců i v místech nových úkrytů. Lidé tam navíc nemají přístup k humanitární pomoci, bez které nejsou schopni přežít.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice uskutečnily úspěšné prezidentské volby, přesto však boje pokračovaly. V posledních měsících se podle pozorovatelů etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami zintenzivňovalo a šířilo do oblastí, které dříve konfliktem zasaženy nebyly.

V červnu vláda Středoafrické republiky s 13 znesvářenými povstaleckými skupinami v Římě podepsala dohodu o příměří, záhy však propukly další boje.

Témata:  Středoafrická republika uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy