Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfem Vojenského výboru NATO se stanebritský maršál Peach, nahradí generála Pavla

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Brusel - Novým předsedou Vojenského výboru NATO byl zvolen maršál britského vojenského letectva Stuart Peach (61), ve funkci příští rok nahradí bývalého náčelníka generálního štábu Armády České republiky Petra Pavla.

"Jsem potěšen, že mohu přijmout tuto další výzvu v tak důležité době pro NATO, kdy se aliance musí modernizovat, aby čelila novým a stále se měnícím hrozbám," uvedl Peach.

K vojenskému letectvu (RAF) nastoupil Peach v roce 1977, od července 2016 působil jako náčelník britského generálního štábu. Velel například britské intervenci v Libyi v roce 2011, která napomohla svržení diktátora Muammara Kaddáfího.

"Vítám volbu maršála Peache. Nepochybuji o tom, že jeho široké zkušenosti náčelníka generálního štábu i člena vojenského výboru (NATO) mu umožní předsedat tomuto výboru s velkou kompetencí," uvedl Pavel.

Ten byl předsedou výboru zvolen v září 2014 jako první zástupce z východoevropských členských zemí aliance.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Petr Pavel Royal Air Force

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy