reklama

Maďarský premiér již od začátku volal po přísnějších hraničních kontrolách, ale nikdo ho v Evropském parlamentu nechtěl poslouchat. Nedávno předseda Jean-Claude Juncker prohlásil, že nyní chráníme vnější hranice EU mnohem efektivněji. Orbán také chtěl zastavit migranty ještě předtím, než opustí africké či turecké břehy, což je přesně nynější kurz evropských snah. Juncker oznámil, že lidé, kteří nemají právo pobývat v Evropě, musí být navrácení do svých zemí.

Maďarsko a Slovensko nedávno neuspěly u soudu se žalobou proti uprchlickým kvótám, nyní se ale zdá, že právní vítězství EU nebylo opodstatněné. "Nikdo to nechce přiznat, ale ano - Orbánovy myšlenky nyní převládají," řekl nejmenovaný poslanec. Jedná se zejména o uzavření italských břehů a větší spolupráci s libyjskou pobřežní stráží, aby uprchlíky na moři navrátili zpět to táborů v severní Africe.

Snahy o ochranu hranic však paradoxně můžou hrát proti Viktorovi Orbánovi. Podle odborníka Milana Nica, se Německo snaží dlouhodobě najít nějaký společný souhlas s Maďarskem. Že se teď státy snaží o lepší kontrolu (a zaručují tak, že krize v roce 2015 se nebude opakovat) však může být použito jako páka, která donutí "rebelující" státy jako Maďarsko nebo Česká republika, aby přistoupili na přerozdělení uprchlíků.

Francouzský prezident se pokouší o otevření uprchlických center a táborů v Africe, které částečně dohlížely na potřeby uprchlíků a zajistily jim bezpečí a podporu mimo evropské hranice. Snaha je silně kritizována aktivisty, ale nedá se nevšimnout, že podobné návrhy měl maďarský premiér již na začátku.

Evropští poslanci odporují, že zatímco jsou zde jisté podobnosti, Evropa nesmí ustoupit ze své solidarity. "Evropa zůstane kontinentem, kde pronásledovaní a perzekuovaní naleznou bezpečné útočiště," řekl Juncker. Další poukazují na to, že Orbánovo jednání mnohdy překračovalo mezinárodní právo, zatímco Unie se pouze snaží o maximální využití platné legislativy.