Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekonstrukce Sýrie? Nejprve musí Asad odejít, až pak pomůžeme, tvrdí Johnson

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

New York - Šéf britské diplomacie Boris Johnson prohlásil, že Spojené království, USA a další země, které se staví proti režimu v Damašku, nepodpoří poválečnou rekonstrukci Sýrie bez záruky, že prezident Bašár Asad už nebude u moci.

"Věříme, že jedinou správnou možností je zahájit politický proces a zdůraznit Íránu, Rusku a režimu Asada..., že rekonstrukci Sýrie nezahájíme, dokud se neuskuteční politické změny... a Asad už nebude u moci," uvedl Johnson v předvečer zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN.

Johnson mluvil krátce po setkání s představiteli 14 zemí, včetně Francie, Turecka, USA a Saúdské Arábie, které v syrské občanské válce podporují syrskou opozici.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian navrhuje, že by bylo dobré založit v souvislosti se Sýrií takzvanou "kontaktní skupinu" zúčastněných stran konfliktu, která by mohla fungovat podobně jako Rada bezpečnosti OSN.

Další podrobnosti tohoto návrhu budou podle něj ve čtvrtek projednávat ministři ze Spojených států, Ruska, Číny, Británie a Francie. Le Drian rovněž uvedl, že letošní rozprava Valného shromáždění OSN se odehrává za zhoršujících se mezinárodních vztahů.

Témata:  Sýrie Bašár Asad OSN (Organizace spojených národů) Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy