Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po skandálu s českou firmou Liglass možná budou v Kyrgyzstánu padat hlavy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: COMEFLEX CONSULTING

Biškek - Česká firma Liglass Trading měla podle dohody s kyrgyzskou vládou vystavět kaskádu vodních elektráren, ale nedodržela podmínky dohody. Ve středoasijské zemi jde nyní o kauzu číslo jedna. Zní slova o blamáži, prý by měly padat hlavy.

Firma Liglass Trading nepřevedla sumu 37 milionů dolarů (asi 807 milionů Kč) na vyplacení původního ruského investora, a tak premiér Sapar Isakov v pondělí ohlásil, že vláda smlouvu s Liglass Trading vypoví.

"Za stávající situace by měl parlament posoudit odpovědnost vicepremiéra (Dujšenbeka) Zilalijeva a nynějšího šéfa vlády Sapara Isakova, kteří svými kroky způsobili nenapravitelnou škodu na pověsti Kyrgyzstána," řekl agentuře Kyrtag poslanec Žanar Akajev a připomněl, že právě Isakov ještě jako prezidentův kancléř dohodu s Liglass Trading zprostředkoval se svým českým protějškem.

Akajev připomněl, že Liglass Trading nejenže neměla k dispozici potřebné prostředky na investici v řádu stovek milionů eur, ale "ani vlastní kancelář a za celou svou existenci nepostavila dokonce ani vodní mlýn, natož vodní elektrárnu - a s takovými Kyrgyzstán uzavřel dohodu", rozhněval se poslanec podle agentury.

"Pověst Kyrgyzstánu utrpěla vážnou újmu. Jak bylo možné svěřit národní bohatství země do rukou podvodníčků, kteří toho využili k zištným cílům a vydělali na tom miliony na americké burze. Ztratili jsme tvář, přišli o drahocenný čas, a proto jim to nesmí projít," prohlásil na adresu vládní garnitury.

Kyrgyzstán čekají příští měsíc prezidentské volby. Kandidát na hlavu státu Ulukbek Kočkorov řekl, že projekt narynské kaskády je od počátku skandální a skrývá se za ním korupce, když předpokládá třikrát dražší elektřinu, než je ve světě u vodních elektráren obvyklé.

Témata:  Kyrgyzstán ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy