Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké chyby jsem neudělala, myslí si Merkelová navzdory sílícím protestům

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) se při své volební kampani stále častěji setkává s protesty. Ty podle ní vedou k otázkám, zda její rozhodnutí v uplynulých čtyřech letech byla správná.

Merkelová je přesvědčena, že v zásadních otázkách chybu neučinila, řekla dnes v předvolebním rozhovoru s televizí RTL. Když se mluví o zásadních krocích šéfky německé vlády, mají lidé nejčastěji na mysli její rozhodnutí ze září 2015, že žadatelé o azyl budou do spolkové republiky vpouštěni bez kontrol na hranicích.

Do Německa i v jeho důsledku v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu uprchlíků převážně z muslimských zemí, což Merkelové nemohou odpustit její kritici zejména z řad protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo.

Hlasitě najevo jí to dávají lidé především na předvolebních mítincích v bývalém východním Německu, kde se během projevů kancléřky často ozývá pískot nebo znějí nadávky.

Merkelová dnes v rozhovoru uvedla, že jí takové chování nepřijde nejlepší, ale považuje ho také za součást demokracie. „Jinak to u mě vyvolává to, že se samozřejmě ptám, jak to s rozhodnutími bylo a zda byla správná a nutná," poznamenala s tím, že jednala v souladu s ústavou.

I přes nevoli, kterou Merkelová u části Němců svou uprchlickou politikou vzbudila, je velkou favoritkou nedělních parlamentních voleb. V průzkumech se její konzervativní unie CDU/CSU pohybuje kolem 36 procent. Kancléřka v kampani opakovaně říká, že rok 2015 se už nesmí opakovat, tehdejší rozhodnutí týkající se běženců ale i nadále považuje za správné. Šlo podle ní o nutný humanitární krok.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy