Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská krize: Oligarchové vězni svých fantazií

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Lidé, kteří jsou u moci v Kyjevě, se stali vězni svých vlastních fantazií a vidí svět optikou nezakládající se na faktech. Tvrdí to politolog Kees Van Der Pijl, profesor přednášející mezinárodní vztahy na univerzitě v Sussexu. Uvedený názor prezentoval v rozhovoru pro server rt.com.

Jasná občanská válka

Britská státní mediální společnost BBC nedávno odmítla žádost Ukrajiny, aby o konfliktu na východě země informovala výhradně jako o "ruské agresi". Stávají zpravodajství označili ukrajinští poslanci jako zaujaté a požadují jeho úpravu. Kyjev již dříve požádal jinou francouzskou televizní stanici, aby neodvysílala dokument o role krajně pravicových skupin v revoluci, která svrhla proruského prezidenta Viktora Janukovyče.       

Van der Pilj považuje ukrajinskou žádost na zcela nerozumnou. "Říkám to, protože jde o jasnou občanskou válku," charakterizuje politolog konflikt na východě Ukrajiny. Podotýká, že Ukrajina se vždy skládala ze dvou velkých rozdělených segmentů obyvatelstva. Potlačení práv ruskojazyčných obyvatel a proruské části veřejnosti v únoru 2014 podle experta spustilo proces, který lze nazvat pouze občanskou válkou, byť je zřejmé, že ne všichni lidé na obou stranách pozvedli zbraně.   

"Takže požadavek nazývat to jakkoliv jinak je nerozumný požadavek," deklaruje odborník. Stejně tak je podle něj velmi neobvyklé žádat zahraniční zpravodajskou stanici, aby změnila svůj jazyk, kterým o nějakém problému informuje.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Důvod, proč se Ukrajina dříve pokusila zabránit odvysílání francouzského dokumentu o roli extrémní pravice v událostech, které vedly k pádu Janukovyčova režimu, spatřuje profesor v ideologickém komplexu tamní vládnoucí garnitury. "Jakmile se začnete na svět dívat optikou, která není založená na faktech, ale je především produktem vaší vlastní představivosti, pak vidíte svět chybně a o realitě smýšlíte jinak," uvádí Van der Pilj. Soudí, že lidé, kteří nyní vládnou v Kyjevě, se do značné míry stali vězni svých vlastních fantazií.

"To je dost tragické, pokud vezmete v potaz všechny ty oběti, které přinesly boje a přeměna původně veřejného hnutí v násilné," pokračuje expert. Dodává, že výsledkem je totální rozpor mezi tím, jak pohlížíte na dění okolo sebe a reálnou situaci.

Ruskojazyčné obyvatelstvo nelze vymazat       

Majdan byl veřejným hnutím proti oligarchům vládnoucím Ukrajině, které však ovládly ozbrojené skupiny a po debatách s americkým velvyslancem a především náměstkyní amerického ministra zahraničí Victorií Nulandovou zorganizovaly puč, interpretuje události února 2014 profesor. Domnívá se, že ústřední ideou bylo, že Ukrajina bez obyvatel, kteří jsou orientováni na Rusko nebo rusky hovoří, bude považována za více evropskou a bude nakonec schopná stát se součástí evropské sféry vlivu a evropské ekonomiky.  

"To se nikdy nestane, protože je tam jednoduše příliš mnoho lidí; i ti, kteří utekli nestačí k tomu, abyste tamní populaci anulovali," deklaruje Van der Pilj. Na Rusko orientovaných Ukrajinců jsou podle profesora miliony a Kyjev se jich prostě nemůže jen tak zbavit. Současná vládní garnitura na Ukrajině se tak snaží prezentovat autentický vnitřní konflikt, který je založen na reálných problémech, jako vnější agresi Ruska, konstatuje odborník.   

Na druhou stranu profesor deklaruje, že musí existovat mnoho cest, kterými bude možné kritizovat i současnou ruskou politiku. "V zásadě jde však o vnitřně generovaný konflikt a ten musí být považovaný za občanskou válku," tvrdí závěrem Van der Pilj. To je podle něj důležité, protože pokud neurčíte správně typ konfliktu, není na pořadu dne jeho vyřešení.

 

Témata:  Ukrajina BBC Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy