reklama

OSN má podle Abbáse právní, politickou, diplomatickou a humanitární povinnost skoncovat s izraelskou okupací a zajistit existenci palestinského státu s hlavním městem v Jeruzalémě. „Odpovědnost leží na vás, na OSN," prohlásil Abbás.

Palestina podle něj využila všechny možnosti k dosažení míru s Izraelem, ten ale podle něj o klid a normalizaci vztahů s arabskými státy nemá zájem. Pokračuje v porušování svých závazků a dál buduje osady na okupovaných územích, což je nepřijatelné.

Jednostranná věrnost míru podle něj nestačí. Izraelská politika živí plamen nepřátelství, Tel Aviv okupuje východní Jeruzalém a anektoval syrské Golany navzdory rezolucím OSN. „Kam se máme obrátit, když se rezoluce OSN neplní?" zeptal se shromážděných státníků šéf palestinské samosprávy.

Abbás poděkoval všem zemím, které uznaly palestinský stát. Pokud se nepodaří realizovat řešení dvou států, izraelského a palestinského, budeme muset hledat jiné možnosti, jak zajistit naší národní existenci, upozornil s tím, že palestinské úsilí bude vždy mírové.