Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU očekává od OSN, že bude energičtější a méně byrokratická, vysvětloval Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

New York -  Ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN dnes v New Yorku vystoupil také předseda Evropské rady Donald Tusk. Uvedl, že Evropská unie očekává od Organizace spojených národů, že bude energičtější a méně byrokratická.

Tusk uvedl, že OSN by měla mít větší ambice, protože je nejlepším prostředkem pro zvládnutí globálních výzev. Zdůraznil, že Světová organizace není nástrojem pro kompromisy.

Navzdory dřívějším výrokům amerického prezidenta Donalda Trumpa podpořil také mezinárodní jadernou smlouvu s Íránem, která má pomoci blokovat jaderné ambice Teheránu. „EU vyzývá všechny státy k podpoře smlouvy s Íránem, protože znamená bezpečnost pro nás všechny," prohlásil Tusk.

Zpochybňování účelnosti smlouvy dnes odsoudil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov či francouzský prezident Emmanuel Macron, který takový záměr označil za chybu. „Dohodu z roku 2015 musíme zachovat, protože je dobrá," řekl novinářům.

Témata:  Donald Tusk OSN (Organizace spojených národů) EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy