Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mají pomáhat, místo toho znásilňují. Mise OSN v Kongu dostala tísíce stížností na sexuální zneužívání

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kinshasa - V posledních 12 letech bylo proti zaměstnancům OSN vzneseno 2000 obvinění ze sexuálního zneužívání, z toho více než 700 proti členům mírové mise v Kongu.

Sexuální násilí páchané zaměstnanci OSN navíc zřejmě pokračuje. Letos bylo proti nim vzneseno 43 obvinění ze zneužívání, téměř třetina z nich se týkala mise v Kongu. Informovala o tom dnes agentura AP.

Až na několik výjimek se dívkám, které znásilnili zaměstnanci mírové mise OSN, nedostalo pomoci. V některých případech znásilněné dívky porodily a jejich rodiny je zavrhly, protože děti neměly otce černé barvy pleti.

OSN se sice zavázala zavést reformy, dalšímu sexuálnímu zneužívání zabránit a obětem násilí zajistit spravedlnost, dosud ale nenastal zásadní pokrok. Spisy s obviněními se často ztrácejí kvůli byrokracii, nebo jsou předány zemím, odkud podezřelí pocházejí.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Kongo znásilnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.