Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po odchodu Británie z EU by mělo být přechodné období, navrhla Mayová

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Florencie - Britská premiérka Theresa Mayová dnes v projevu v italské Florencii uvedla, že po brexitu v březnu 2019 by mělo existovat zhruba dvouleté přechodné období, aby se Londýn i Brusel přizpůsobily novým pravidlům. Během této lhůty by Spojené království a členské země měly vzájemně přístup na své trhy a nadále by platila unijní pravidla.

Dané období podle ní prospěje občanům i podnikatelům. "Během přechodného období budou lidé nadále moci přicházet a pracovat v Británii. Bude ale existovat registrační systém jako nezbytná příprava nového režimu," řekla Mayová. Zdůraznila, že práva občanů EU v Británii budou po odchodu ze společenství plně zaručena.

Během období vyhrazeného pro zavádění nových pravidel by Británie nadále plnila vůči EU svoje finanční závazky, jejichž výši ale premiérka neudala. Brusel požaduje zaplacení celkové částky ve výši 60 až 100 miliard (1,6 až 2,6 bilionu eur), což Londýn jednoznačně odmítá.

Britská premiérka řekla, že během členství v EU se Británie ve společenství nikdy "necítila jako doma". "A zřejmě kvůli naší historii a zeměpisu se nám Evropská unie nikdy nezdála jako nedílná součást naší národní historie tak, jak tomu je mnohde jinde v Evropě," prohlásila.

Mayová podotkla, že rozsáhlé sdílení svrchovanosti, které je "rozhodujícím znakem Evropské unie, umožňuje bezprecedentně hlubokou spolupráci. Ta přináší výhody, ale také znamená, že když jsou země v menšině, musejí někdy přijímat rozhodnutí, která nechtějí, a to dokonce i ta, která ovlivňují domácí záležitosti."

Premiérka také upozornila, že Británie je nadále odhodlána bránit a prosazovat s EU společné hodnoty. "Naše odhodlání bránit stabilitu, bezpečnost a prosperitu našich evropských sousedů a přátel trvá," sdělila. Jako dva příklady, které se dají řešit jen v partnerství s EU, označila masové přistěhovalectví a terorismus.

Témata:  Brexit EU Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.