Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak šel čas s Angelou Merkelovou? Z děvčete se stala "Mutti"

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Pixabay

Berlín - Kdyby v roce 1988 někdo řekl o dívce, která vyrůstala v komunismu, že bude o několik let později počtvrté zvolena kancléřkou sjednoceného Německa, věřil by tomu asi málo kdo. Dnes se však tato představa může naplnit. Server Politico přinesl klíčové momenty v životě současné kancléřky.

Dětství budoucí kancléřky:

Kancléřka se narodila v roce 1954 v přístavním Hamburku jako Angela Dorothea Kasnerová do rodiny luteránského pastora. Rodina se krátce po narození Angely přestěhovala do východní části rozděleného Německa, konkrétně do Braniborska. V roce 1973 nastoupila mladá Kasnerová na studia fyziky na univerzitu v Lipsku. 

Kariéra vědkyně:

O třináct let později získala doktorát v oboru kvantové chemie v Berlíně, v době svého studia si vzala studenta Ulricha Merkela, s kterým se ale v roce 1981 rozešla. V době svých studií dostala Merkelová nabídku, aby se stala součástí tajné policie Stasi. Tuto nabídku však Angela odmítla. 

Období sjednocení Německa:

Symbol rozděleného Německa byla Berlínská zeď, která padla 9. listopadu 1989. Mnoho východních Němců slavilo přímo na hranici, ale Merkelová nikoliv. Místo toho si užívala své typické čtvrteční činnosti - byla totiž v sauně s kamarádkou a k oslavám se připojila až později. "Byl to čtvrtek a ve čtvrtek byl můj saunovací den, takže jsem šla nejprve tam," uvedla Merkelová v rozhovoru pro britská Guardian.

Pád zdi její rituál nezbořil, saunu ve čtvrtek navštěvovala i nadále. Konec studené války pro ni ale znamenal také počátek její vlastní politické kariéry. Pětatřicetiletá Merkelová se připojila k středopravému aktivistickému uskupení Demokratické probuzení (Demokratischer Aufbruch). Jejím prvním úkolem bylo rozbalit krabice nových počítačů a rozmístit je po kanceláři. V roce 1990 došlo ke sloučení hnutí s CDU

Někdejší zvolený premiér NDR po pádu zdi o Merkelové prohlásil toto: "Vypadala jako typický vědec z NDR, na sobě měla pytlovou sukni a ježíšovské sandále a ořezaný účes." V roce 1990 byla Merkelová zvolena do Bundestagu. 

Období 1991 - 1999:

1991 - Merkelová se stala ve vládě Helmuta Kohla ministryní pro ženy a mládež. Sám Kohl ji tehdy nazval "moje dívka", později však o Merkelové prohlásil, že "boří jeho Evropu".

1994 - Agela se stává ministryní životní prostředí. Její oponent a kancléř Gerhard Schröder ji označil za "bídnou" ministryni.

1998 - Výrazný postup ve stranické kariéře znamenal pro Merkelovou rok 1998. Stala se generální tajemníci CDU, téhož roku se provdala za chemika Joachima Sauera. 

1999 - Po skandálu s financováním CDU Merkelová vyzvala k překonání éry Helmuta Kohla a k vykročení do budoucnosti. Kohl její jednání považoval za zradu. Merkelová se ještě ten rok ujala funkce lídryně strany, kterou potvrdila o rok později.

Šéfkou křesťanských demokratů:

Zvolena byla v roce 2000. Získala 895 hlasů z celkových 937 a stala se tak první ženou, která v hierarchii strany vystoupala tak vysoko. V počátcích své nové role se často dostávala do sporů s vůdcem sesterské bavorské CSU Edmundem Stoibrem. V roce 2002 mu přenechala místo volebního lídra strany, strana však prohrála, což v praxi znamenalo umenšení role CSU ve spojenectví s CDU a vedoucí roli Angely Merkelové.

2005 - Merkelová poprvé kancléřkou:

První ženskou kancléřku si Němci zvolili v roce 2005. CDU-CSU sice vyhrála těsně, Merkelová al dojednala vznik velké koalice se sociálními demokraty (SPD). 

2009 - Merkelová zvolena podruhé, krize v Řecku i jaderné energetice:

Její blok sice nezískal oslnivý volební výsledek, i tak to na vítězství stačilo. Tentokrát došlo k vytvoření koalice s liberální FDP (Svobodní demokraté). V tomto volebním období Merkelová prohlásila, že Německo půjde cestou obnovitelných zdrojů energie (předtím totiž došlo k výbuchu japonské atomové elektrárny ve Fukušimě). Řešit musela také řeckou finanční krizi, kdy se zasazovala o to, aby země zůstala v eurozóně. 

2013 - Kancléřkou potřetí: Merkelová se zařadila mezi velikány Konráda Adenauera a Helmuta Kohla. Oba totiž strávili v úřadě více než deset let. CDU-CSU navíc získala zatím nejlepší výsledek od roku 1990. Jelikož se však FDP do parlamentu nedostala, Merkelová opět sáhla po velké koalici s SPD.

V roce 2015 kancléřka pomyslně otevřela dveře syrským uprchlíkům, kteří masivně proudili do Německa. Odhaduje se, že do země přišlo kolem milionu lidí. Merkelová si za dobu svého působení vysloužila přezdívku Mutti "matka". Nápor uprchlíků prý Německo podle jejich slov zvládne. V roce 2015 si za svůj přístup vysloužila titul "Osobnost roku" podle časopisu Time.

Témata:  Angela Merkelová Německo volby v Německu

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy