reklama

Angela Merkelová byla poprvé zvolená před 12 lety, od té doby nebyla její mocenská pozice nikdy ohrožená. Přestože ve volebním táboře rozdávala úsměvy na všechny strany, stojí teď před těžkým úkolem - musí vytvořit koalici, která jí zajistí vítězství i v příštích volbách. Další velká koalice nepřichází v úvahu poté, co předseda SPD za velkého potlesku prohlásil, že jeho strana míří do opozice. Přesto se zdá, že Merkelová žádá o druhou šanci, když i v pondělí opakovala, že hodlá vést koaliční rozhovory se všemi demokratickými stranami v parlamentu včetně sociálních demokratů.

Politologové jsou přesvědčení, že jediné východisko je takzvaná koalice Jamajky, což znamená společná vláda CDU a CSU, Zelených a FDP. Všechny zmiňované strany do koalice chtějí, tak v čem je problém? FDP si dobře uvědomuje úskalí, která přicházejí se společným panováním. V období od roku 2009 do 2013 byli ve vládě s kancléřkou a strana nakonec v minulých volbách propadla natolik, že skončila před branami parlamentu. I SPD letos výrazně ztratila a jdou radši do opozice.

Jak FDP, tak i Zelení budou požadovat po kancléřce velké ústupky výměnou za svou spolupráci, do toho dělají problémy i agresivní a nekontrolovatelní poslanci za AfD. Málokdo by teď chtěl být v kůži kancléřky, které se kupí jeden problém nad druhým. Ale Merkelová nás ještě může překvapit. Ostatně z minulosti víme, že i v těch nejtěžších chvílích si zachovává svůj ledový klid a nakonec možná ještě vyjde jako skutečný vítěz.