Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní letiště v Kábulu zasáhlo šest raket. Udělali jsme to my, tvrdí Taliban i IS

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Ozbrojenci dnes vypálili šest raket na mezinárodní letiště v Kábulu. Stalo se tak jen pár hodin poté, co do afghánské metropole dorazili generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a americký ministr obrany James Mattis.

K útoku, který si nevyžádal žádné mrtvé ani zraněné, se přihlásil Taliban. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid na svém oficiálním účtu na twitteru tvrdí, že terčem raketové palby bylo "letadlo amerického ministra obrany" Mattise.

Odpovědnost za útok přijal také konkurenční Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. IS uvedl, že jeho "tajní agenti" použili k útoku pancéřovky a minomety.

Mluvčí ministerstva obrany Nadžíb Daníš sdělil, že provoz na letišti nebyl narušen. Afghánská televize Tolo nicméně na svých internetových stránkách uvedla, že úřady letiště evakuují a ruší lety.

Stoltenberg a Mattis přiletěli do Afghánistánu krátce po 08:00 místního času (05:30 SELČ) a již se setkali s velením mise NATO.

Témata:  Afghanistán Tálibán teroristické útoky v Afghánistánu

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy