Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek německých voleb Macronovy plány na reformu EU předem torpédoval, píší média

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Evropské deníky dnes komentují návrhy Emmanuela Macrona na reformu Evropské unie, které francouzský prezident v úterý představil na pařížské Sorbonně. Listy se shodují především v tom, že bez německého souhlasu nemá Macronovo úsilí naději na úspěch.

Kancléřka Angela Merkelová přitom vzešla z nedělních parlamentních voleb oslabená a o koalici bude jednat se svobodnými demokraty (FDP), kteří na francouzské návrhy pohlížejí skepticky.

"Tento projev měl původně využít vhodné příležitosti v evropských dějinách," napsal britský list The Times. Macron podle něj čekal na německé volby, aby poté, co představitelé obou hlavních ekonomik Evropské unie dostanou čerstvý mandát, zahájil snahu o obrodu Evropy. "Spolkové volby ale jeho záměr torpédovaly," dodal list.

Za "pokrokovou" označil řeč britský The Guardian. "Zbývá vyčkat, zda se slova potkají s realitou," dodal. "Na projevech záleží. Mohou naplnit energií, získat podporu, stanovit cíle a pomáhají porozumět výzvám způsobem, který činí snazším se jim postavit. Macronovu poselství je třeba věnovat pozornost: Evropa potřebuje více, nikoli méně ambicí," dodal list.

"Téměř vše z programu francouzského prezidenta zřejmě narazí v evropských metropolích nejdříve na skepsi," uvedl v komentáři švýcarský list Tages-Anzeiger. Největší problém ale i podle něj bude představovat oslabená pozice německé kancléřky. "Německo-francouzský motor nezačne pracovat tak rychle, jak asi prezident v Paříži doufal," napsal list. "Nakonec může Macron zůstat hlasem volajícího na poušti," dodal.

Podle Neue Zürcher Zeitung (NZZ) sní Macron "nebezpečný sen o Evropě". Ve svém komentáři se švýcarský list věnuje především výrazného rozdílu Macronových představ a programu německých svobodných demokratů, kteří by se mohli stát druhou nejsilnější stranou budoucí německé vlády.

Deník stejně jako mnohá jiná média cituje nedávný článek listu Le Monde, podle kterého Macron v červenci řekl, že vstoupí-li do německé vlády FDP, "je mrtvý". "Pokud by vládní účast německých liberálů měla být hrůznou vizí pro budoucnost Evropy, pak je s těmito představami o budoucnosti něco špatně. Nebo trpí architekti těchto idejí ztrátou soudnosti," poznamenal NZZ.

Témata:  Emmanuel Macron Francie Německo EU volby v Německu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy