Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu citelně pokročila, tvrdí britský ministr

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Jednání o vystoupení Spojeného království z Evropské unie zaznamenala podle britského ministra pro brexit Davida Davise citelný posun. Prohlásil, že se mimo jiné rýsuje dohoda, která by mohla "ukončit obavy" o osud občanů EU v Británii.

Davis hovořil na závěr dalšího kola jednání, které začalo v pondělí. Řekl, že jeho země dostojí závazkům, které učinila jako člen EU, avšak zatím není ve stadiu, aby je mohla specifikovat. Davis ale vyjádřil naději, že se vyjednávači EU budou zabývat návrhem premiérky Theresy Mayové, která minulý týden v Itálii hovořila o možnosti vyjednat dvouleté přechodné období.

V Bruselu dnes vystoupil také unijní vyjednávač pro brexit Michel Barnier, podle kterého ale ještě v jednáních o brexitu "dostatečný pokrok" nenastal. Barnier však přiznal, že vystoupení premiérky Mayové ve Florencii dodalo jednáním novou dynamiku, kterou bylo možné v rozhovorech tento týden pocítit.

Britové vystoupení z EU schválili v loňském referendu, samotný proces brexitu zahájila Mayová v březnu. Na vyjednává o budoucích vztazích jsou podle unijních pravidel dva roky.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy