Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší kaviár na světě? Už není z Ruska a pochází z hybridních ryb

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Peking - Exportnímu trhu s kaviárem dlouho dominovalo Rusko a Írán díky jikrám z vyzy velké obývající Kaspické moře. Nyní je to ale Čína, kdo produkuje jedny z nejdelikátnějších rybích jiker na světě. Píše o tom agentury Bloomberg.

"Po mezinárodních skandálech je Čína spojována se závadným jídlem kvůli opakovaným případům nedostatečné kontroly kvality potravin," řekl Shaun Rein, výkonný ředitel skupiny pro průzkum trhu China Market Research Group.

Společnost Kaluga Queen, která produkuje kaviár asi 480 kilometrů jihozápadně od Šanghaje, si je těchto asociací dobře vědoma. "Největší překážkou je nízká důvěra v bezpečnost čínských potravin," řekla Lily Liu, marketingová manažerka mateřské společnosti Hangzhou Qiandaohu Xunlong Sci-tech Co.

A přesto poté, co firma poslala v roce 2006 na trh první plechovku kaviáru, si značka Kaluga Queen začala budovat vybranou základnu fanoušků. Nyní je kaviárem, kterému dává přednost 21 z 26 pařížských restaurací ověnčených třemi michelinskými hvězdami, včetně té, kterou vede Alain Ducasse v hotelu Plaza Athénée.

Odborník na mořské plody Eric Ripert ho podává v restauraci Le Bernardin v New Yorku. Lufthansa ho nabízí pasažérům první třídy. A kaviár této značky byl dokonce součástí jídla prezidenta Baracka Obamy v roce 2016 na summitu G-20.

Ale protože většina zákazníků pořád spojuje čínské značky s levnými náhražkami, jen zřídka se někde zmiňuje, odkud kaviár Kaluga Queen pochází. Alexandre Petrossian, viceprezident stejnojmenné firmy dodávající kaviár, prodává produkty značky Kaluga Queen ve svých obchodech po celé zemi. Ale na plechovkách není uvedena Čína jako země původu kaviáru, jehož 30gramové balení průměrně stojí 150 dolarů (asi 3300 korun).

"Export čínského kaviáru poroste kvůli sankcím a omezeným dodávkám z Ruska a Íránu," míní Rein.

Ryby se chovají v provincii Če-ťiang, kde do umělého jezera Čchien-tao stéká sladká, chladná voda z pohoří Chuang-šan. Každý z chovaných hybridních jedinců má identifikační číslo, a každá plechovka kaviáru má kód, s jehož pomocí může zákazník zjistit například barvu ryby a její vzhled.

Pokud jde o chuť, kaviár z křížence vyzy malé a jesetera amurského je výtečný. Velké, světle až tmavě šedé jikry mají jemně slanou chuť a jejich kuličky v ústech pukají přesně tak, jak kvalitní kaviár má.

Témata:  Čína potraviny ekonomika ryby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy