Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský premiér Rajoy odmítá kritiku. Policie v Katalánsku podle něj jednala pevně a klidně

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Katalánské zdravotnické zdroje informují o více než 760 zraněných při potyčkách s policií při nedělnímreferendu. Španělský premiér Mariano Rajoy prohlásil, že bezpečnostní složky splnily při maření plebiscitu svou povinnost a respektovaly příkaz, který dostaly od justice.

"Bylo by snadnější se dívat do strany," řekl Rajoy, podle kterého hlasování představovalo "skutečný útok proti právnímu státu, na který stát reagoval s pevností a vyrovnaností". Také tvrdil, že Katalánsko neuspělo při uspořádání referenda. Prohlásil, že lidé v Katalánsku byli podvedeni, aby se zapojili do zakázaného hlasování.

Referendum bylo strategií regionální vlády, jak zasáhnout proti legalitě a demokratické harmonii. "Byla to cesta, která nikam nevede," dodal Rajoy.

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis prohlásil, že dnešní násilí, které v Katalánsku vypuklo, když se policie snažila zabránit tomu, aby lidé hlasovali, bylo "nešťastné" a "nepříjemné", ale "přiměřené". "Pokud lidé trvají na tom, že poruší zákon, a dělají něco, co bylo důsledně prohlášeno za nezákonné a protiústavní, musí policisté zákon vynutit," řekl.

Barcelonská starostka Ada Colauová vyzvala Rajoye k demisi. Obvinila ho, že se zbaběle schoval za prokuraturu a soudy.

Témata:  Mariano Rajoy Katalánsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy