Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osmiletá dívka tweetovala ze syrského Halabu, teď vydává knihu o válce

Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Foto: YouTube

Damašek – Teprve osmiletá Syřanka Bana, jejíž tweety z obleženého Halabu (Aleppa) sledoval celý svět, vydá memoáry. V nich zachytila vzpomínky na každodenní život ve strachu a smutku.

V knize „Drahý světe" (Dear World), která vyjde v úterý, přináší dívka necenzurovaný popis války očima dítěte, napsala dnes organizace Thomson Reuters Foundation.

Bana velice podrobně mluví například o smrti své nejlepší kamarádky a sousedky Jasmín. Ta zemřelo ve chvíli, kdy bomba dopadla na její dům. „Pak jeden z mužů vyprostil ze sutin tělo a Jasmínina matka začala ještě více křičet. Byla to Jasmín. Byla ochablá, jako kdyby spala, a na těle měla mnoho prachu a krve... nemohla jsem se pohnout nebo dýchat, protože jsem bála, když jsem ji takhle viděla," popisuje otřesný obraz Syřanka.

Mladá autorka chce, aby její kniha upozornila na utrpení, které děti v Sýrii zažívají, přesto že si „zaslouží žít". Dívka nyní sní o tom, že se do Sýrie vrátí a stane se učitelkou a lékařkou, aby mohla děti vzdělávat i ošetřovat. Aby nepřestaly snít, vyzývá i malé Syřany.

Bana Abidová na twitter psala od loňského září a zveřejňovala tam informace o sobě a svých blízkých, fotografie i videa. Účet, který jí pomáhala spravovat její matka Fátima, sledovalo přes 360.000 lidí. Letos se dívka objevila i na seznamu lidí s největším vlivem na internetu časopisu Time.

Celá její rodina byla loni z Halabu evakuována do Turecka, kde ji přijal prezident Recep Tayyip Erdogan. Letos v lednu pak napsala Bana dopis americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Jsem smutná, protože děti v Sýrii nemají školy, nic se neučí. Zůstávají doma a umírají každý den," uvedla Bana. Dívka nyní navštěvuje třetí třídu poté, co do školy rok nechodila.

Témata:  Sýrie děti X (dříve Twitter) Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy