reklama

Čeští europoslanci oslovení se v názoru na události v severošpanělském autonomním regionu neshodují: část hovoří o tom, že násilí jen podpoří separatisty, další připisují odpovědnost za vyhrocení situace katalánské vládě.

„Prvně bych chtěl jednoznačně odsoudit postup katalánské vlády, které se rozhodla přes soudní zákaz uspořádat referendum, a tím de facto vyeskalovat celou situaci. Nedodržením zákazu u mě ztratila katalánská vláda jakoukoliv legitimitu, protože namísto vyjednávání se španělskou vládou zvolila opět nátlak, který bude mít za následek odmítnutí jakékoliv samostatnosti Katalánska," uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podobně to vidí i Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „Pochopitelně hlavní odpovědnost je na katalánské regionální vládě, která referendum vyhlásila, i když věděla, že není legální," uvedla, ale zároveň poznamenala, že v demokratické společnosti je třeba jiných prostředků a dialogu než policejní zásahy. „Vyzývám vlády v Madridu i v Barceloně, aby jednaly a našly k sobě cestu," dodala.

Počínání španělské policie je podle Zdechovského potřeba rozhodně prověřit. V této souvislosti poslanec varoval před hodnocením pouze na základě fotografií a videí, neboť je nutné vidět situaci v celém kontextu.

S postupem španělské vlády nesouhlasí europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). „Zásah centrální španělské vlády během nedělního referenda v Katalánsku považuji za hrubou politickou chybu, nepřijatelnou z lidského hlediska," sdělila. Obává, že zásah ještě více emočně vyhrotí katalánskou otázku a přispěje k prohloubení nedůvěry.